vochtig

Wat voor soort vocht treft mijn huis?

Soorten vocht

Condensatie

Condensatie is de meest voorkomende vorm van vocht. Het wordt veroorzaakt door vochtige warme lucht die condenseert op koele muren, vooral in ruimtes die van nature veel luchtvochtigheid genereren, zoals keukens en badkamers. Het is voornamelijk, maar niet altijd, een winterprobleem, omdat muren vaak kouder zijn dan de lucht binnenin.
Condensatie kan worden verergerd door centrale verwarming die erg warm wordt en vervolgens weer afkoelt, omdat er warme, vochtige lucht ontstaat die vervolgens kan condenseren en condensatie kan veroorzaken.
Een gebrek aan ventilatie kan het probleem ook verergeren. Dit kan vooral duidelijk zijn in oude huizen, die zijn ontworpen om van nature ‘ademend’ te zijn en vochtige lucht uit het huis te laten verdampen. Het verwijderen van bestaande schoorstenen en energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van luchtdichte dubbele beglazing, kan de ventilatie in oude woningen verminderen en een condensatieprobleem creëren.

Condensatie

Symptomen van condensatie

• Waterdruppels op ramen of muren
• Het verschijnen van donkere schimmel, vooral op glas of rond ramen
• Een onaangename, beschimmelde geur.

Stijgende damp

Opstijgend vocht wordt veroorzaakt doordat grondwater door een muur of vloer omhoog beweegt. Het is normaal dat muren en vloeren een beetje water binnenlaten, maar het veroorzaakt meestal geen schade door een barrière die een dampdichte laag of een dampdicht membraan wordt genoemd (zie onderstaande afbeelding).
• Een vochtwerende laag is een waterdichte horizontale strook, meestal gemaakt van kunststof of bitumenvilt, die op een hoogte van minimaal 15 cm boven het maaiveld in de muur is ingebouwd.
• Een dampdicht membraan is een plaat materiaal dat ondoordringbaar is voor water, dat onder de vloer wordt gelegd. Deze dient te worden aangesloten op de vochtwerende baan zodat de woning effectief afgesloten en beschermd is tegen grondwater.

Stijgende damp

Symptomen van optrekkend vocht

• Beschadigde plinten of gips
• Afbladderende verf en behang, vaak met natte plekken
• Een witte, poederachtige substantie aan de muur, achtergelaten door oplosbare zouten die zijn opgelost in het water
• Getijsporen stijgen op tegen de muur
• Als het probleem van de vloer komt, kan het zijn dat de vloerbedekking omhoog gaat.

Doordringend vocht

Binnendringend vocht wordt veroorzaakt door water dat door muren lekt. Dit soort vocht kan over uw muren of plafond uitzetten, maar dit zal zich horizontaal verplaatsen in plaats van langs muren te gaan (zoals het geval is bij optrekkend vocht).
Binnendringend vocht wordt meestal veroorzaakt door structurele problemen in een gebouw, zoals defecte dakgoten of dakbedekking, of scheuren in de muren, waardoor water naar binnen komt wanneer muren of daken bij hevige regenval met water doordrenkt zijn. Het kan ook worden veroorzaakt door interne lekken, zoals lekkende leidingen onder de gootsteen of het bad.

Doordringend vocht

Symptomen van binnendringend vocht

• Vochtige plekken op muren of plafonds, die donker kunnen worden als het regent.
Nu u meer weet over binnendringend vocht, bezoek dan onze pagina over hoe u zich kunt ontdoen van binnendringend vocht en ontdek hoeveel reparaties kunnen kosten op onze kostenpagina voor vochtwering.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *